Skip til primært indhold

CIMT-Akademiet: Velbesøgt særudgave

I anledning af CIMT’s ph.d.-kursus kunne CIMT-Akademiet slå dørene op for en særudgave med oplæg fra tre internationale forskere.

En af forskernes overordnede pointer var, at vi skal sørge for at sikre patienternes data, når hospitaler samarbejder med private virksomheder, ligesom virksomhedernes rettigheder og evt. forretningshemmeligheder skal bevares, når forskning offentliggøres. I samarbejdet på tværs ligger desuden et stort ansvar for at skabe forståelse hos virksomheder og programmører for hverdagen og opgaverne i sundhedssektoren.

Lektor Kathy Kim fra UC Davis repræsenterer selv alle lejre med en fortid i klinik og som selvstændig i it-branchen til forsker i dag. Hun undersøger bl.a. hvordan machine learning kan forudsige hvilke hjertepatienter, der har størst risiko for genindlæggelse – for så at tilbyde telemonitorering til den gruppe. Hun forklarede: “Der er mange projekter om telemedicin, der skal forhindre genindlæggelser af folk med hjertefejl, men ingen af dem nedbringer antallet af genindlæggelser. Derfor angriber vi det fra den anden side og forsøger at forudsige genindlæggelserne, så det er de rigtige patienter, der tilbydes telemonitorering”.

Professor Nick Anderson fra UC Davis fremhævede, at digitalt ikke nødvendigvis er lig med effektivt. Han har været med til at udvikle et index for modenhed, der skal hjælpe forskningsinstitutioner til at forbedre de systemer og værktøjer, der er til rådighed for forskerne. Faktorer i indexet er bl.a., at systemerne kan “tale” sammen og er nemme at tilgå samtidig med at både klinisk og forskningsmæssig data opbevares sikkert.

Nick Anderson kunne fortælle, at de testede deres egen institution ift. indexet for modenhed og blev ganske skuffet over ikke at være placeret så godt som forventet, selvom det er en meget anerkendt forskningsinstitution.

APPFWU02V