Skip til primært indhold

Nu letter sundhedsdronen

Mandag den 30. maj fløj sundhedsdroner for første gang fra Odense Universitetshospital (OUH) i Svendborg til Ærø.

Dronerne testes i første omgang til blodprøver, og transporttiden på 40 minutter er langt hurtigere end med bil og færge. Nuværende transporter er begrænsede af faste ruter, afgange og færgefart på 1 time og et kvarter mellem Ærø og Svendborg. Derfor vil dronetransport bidrage væsentligt til både en hurtigere og ikke mindst mere fleksibel transportløsning. Det sikrer korrekt behandling til patienterne hurtigere.

Og mandag den 30. maj sendte transportminister Trine Bramsen den første danske sundhedsdrone afsted via en radioforbindelse.

Dronen skal flyve fra OUH Svendborg Sygehus til Ærø Sygehus, og den første version af dronen kan bringe blodprøver fra øsamfundet til laboratoriet. På længere sigt er det planen, at også medicin og udstyr skal transporteres mellem sygehuse, laboratorier, lægehuse, plejehjem og hjemmeplejen. Helt i tråd med regeringens nye sundhedsreform kan ordningen udvides til mindre øer eller områder, der ligger langt fra et hospital og dermed bringe sundhedsvæsenet ud til patienten.

Dronerne har potentiale til at sikre hurtigere og bedre behandling, fortæller Bjarne Dahler-Eriksen, der er lægelig direktør på OUH.

– Det er et stort fokusområde for os at skåne patienter – især særligt sårbare – for at bruge tid på transport og ventetid, så de i stedet kan få taget prøver hjemme eller i nærheden af hjemmet. I dag er vi afhængige af de faste tider til biltransport og færge, men sundhedsdronerne gør det muligt at få prøver til analyse på meget kortere tid, så vi i fremtiden kan sikre korrekt behandling hurtigere til fordel både for sundhedsvæsenet, men selvfølgelig først og fremmest for patienterne, siger han.

CIMT bidrager til projektet med tidlig vurdering af værdien af sundhedsdroner. Læs mere om projektet og CIMT’s bidrag her.

Bag projektet står et partnerskab bestående af OUH, Falck, Holo, Unifly, Scandinavian Avionics og SDU. Projektet er finansieret af Innovationsfonden.

APPFWU01V