Forskning i første halvdel af 2022
Første halvdel af 2022 har været travl takket være den digitale transformation på Odense Universitetshospital, de mange nye ph.d.-projekter igangsat i CIMT, og opdateringen af verdens største database om evidensbaseret medicin.
Kristian Kidholm, forskningsleder i CIMT, har udpeget tre centrale emner fra forskningen i digitale sundhedsteknologier i 2022:
- Inddragelse af patienter i forskningen bliver vigtigere og vigtigere. Patientinddragelse sikrer, at nye digitale behandlinger bliver udviklet på en måde, der gør dem relevante for patienterne og ikke øger uligheden i sundhedsvæsenet. Derudover sikrer patientinddragelse, at det er de rigtige resultater, der måles i nye undersøgelser.
- Vi skal lære af brugen af telemedicin under pandemien. Brugen af telemedicin steg under covid-19-pandemien, hvilket gav os en hurtig introduktion til både fordele og ulemper ved den slags patientbehandling. Selvom de fleste undersøgelser viser, at telemedicin er et effektivt værktøj, især under en pandemi, hvor fysisk kontakt skal mindskes i så høj en grad som muligt, så findes der også en række kritiske undersøgelser, der identificerer potentielle problemer ved telemedicin.
- Studier af digitale behandlingstilbud bør tilpasses teknologiens funktioner. Studier af digitale sundhedsteknologier i CIMT gennem de sidste 8 års tid har vist os, at patientinddragelse i design af digitale teknologier er afgørende for brugen og effektiviteten af disse; at fordelene ved teknologierne ofte er mere end blot den kliniske effekt og at vi derfor skal inkludere andre effekter, som for eksempel indvirkning på patientens egenomsorgsevne; at vi skal inddrage vurdering af effekter i samfundet generelt, såsom indflydelse på patientens arbejdsevne og produktivitet.
En lang række anmeldelser af erfaringerne med telemedicin under pandemien kan findes i PUBMED-databasen.