VR som smertelindring
Brugen af VR vinder mere og mere frem i det offentlige sundhedsvæsen. Bl.a. bruges VR som smertelindring til brandsårsofre i USA, og i psykiatrien bruges VR som simulation til patienter med angst. Men VR som smertelindring hos fødende kvinder var et nyt og uafprøvet område, og derfor blev dette projekt igangsat.
PROJEKTPERIODE
Start: september 2020
Slut: efterår 2021
Antagelsen er, at VR kan bidrage til at henlede den enkeltes tanker på andre ting, skabe positive associationer og abstraktioner og herigennem mindske smerteoplevelsen. Det er nyt at bruge VR som smertelindring i den latente fase af fødslen.
MÅL
Projektet ville undersøge, om der var potentiale ved virtual reality (VR) til lindring af smerter hos den fødende i den første fase af fødslen.
I VR-universet bliver den fødende afskærmet fra omverdenen og omsluttet af en virtuel verden med mulighed for at bevæge sig rundt og gå på opdagelse med 360 graders udsyn. I projektet var der udviklet tre virtuelle miljøer: skoven, stranden og engen, som alle skulle virke beroligende og afslappende.
I strandmiljøet var der mulighed for at tilvælge guidet vejrtrækning, som kan understøtte den fødende i at håndtere veerne, når de kommer.
Hvis den fødende gerne ville have endnu mere distraktion fra veerne, var der også mulighed for at tilvælge et mindre spilmodul, hvor der skulle samles points i de virtuelle miljøer.
Den fødende kunne dele oplevelserne med de tilstedeværende hjemme eller på fødestuen, som på en skærm kunne følge med i, hvad der blev vist i VR-headsettet.
Projektet testede på gravide henover efteråret 2020. Derefter blev projektet evalueret med fokus både på den fødendes oplevelse og personalets oplevelse af VR som smertelindring.
PARTNERE
Gynækologisk Afdeling på Odense Universitetshospital var pilotafdeling.
Rikke Lyngholm Christensen
Daglig leder
Center for Innovativ Medicinsk Teknologi (CIMT). Odense Universitetshospital, Klinisk Udvikling - Innovation, Forskning & MTV
2462 9727 rikke.lyngholm@rsyd.dk