Borgernær Sundhed
Borgernær sundhed drejer sig om sundhedsydelser, der er tættere på borgerne – både geografisk og organisatorisk. Begrebet sætter fokus på udviklingen af et sundhedsvæsen og nye sundhedsydelser tættere på borgerne og deres eget hjem, som skaber øget adgang og tilgængelighed for borgere og pårørende samt reducerer ophold på og transport til sygehuset.
Begrebet skal således ses i sammenhæng med den igangværende sundhedsstrukturreform ”Sundhed tæt på dig” og målet om at håndtere den demografiske udfordring med flere ældre og færre i den erhvervsaktive alder. Eksempler på sundhedsydelser, der styrker den borgernære sundhed er virtuelle konsultationer, hjemmemonitorering og hjemmebehandling af borgere. Tværsektorielt samarbejde mellem regioner og kommuner er ofte en forudsætning for at opnå borgernær sundhed.
Hvordan arbejder CIMT med Borgernær Sundhed?
Vi arbejder sammen med OUH’s kliniske afdelinger og kommunerne på udvikling af nye borgernære behandlingstilbud, som understøtter målene i sundhedsstrukturreformen og de daglige arbejdsgange og lokale behov på OUH.
CIMT udvikler generiske arbejdsgange og organisationsformer, der kan bruges på tværs af hospitalsafdelinger på OUH og kommuner i tæt koordination med de øvrige indsatser indenfor bl.a. IT, digitalisering og hjemmebehandling.
Vores indsatser tager altid udgangspunkt i patienternes behov og ønsker, som afdækkes med involvering af den kliniske afdeling. Vi kobler innovation, forskning og evaluering tæt for at sikre den rette fremdrift, rettidige justering og evidens før en eventuel implementering.
Hvordan kan vi hjælpe kliniske afdelinger?
Innovation
- Vi hjælper med at styrke udviklingen af det borgernære og sammenhængende sundhedsvæsen
- Vi hjælper med innovations-, udviklings- og implementeringsprojekter inden for digitale teknologier
- Vi rådgiver og vejleder i udvikling af generiske arbejdsgange og organisationsformer, der kan bruges på tværs af hospitalsafdelinger og kommuner i tæt koordination med de øvrige indsatser
- Vi rådgiver om digitale kompetencer i en klinisk hverdag
Forskning
- Vi vejleder i forskning i bruger- og patientoplevelser og Participatory design
- Vi hjælper med forskning i implementering af ny teknologi
- Vi kan gennemføre sundhedsøkonomisk evaluering af nye projekter
- Vi rådgiver om, hvordan man forsker i og dokumenterer værdien af borgernære sundhedsindsatser ved brug af Medicinsk Teknologivurdering/Health Technologi Assessment, herunder i brugen af MAST – Multidisciplinær evaluering af digitale teknologier
Eksempler på innovationsprojekter
Digital Vision 2 har udviklet digitale løsninger, der styrker samarbejdet mellem hospital, kommune og praksissektor. Projektet har haft særligt fokus på hjertesyge patienter og skabt koncepter, som kan anvendes på tværs af specialer og sektorer med henblik på at forbedre sammenhængen i patientforløb.
Klinisk afdeling: Medicinsk Afdeling M/FAM, OUH Svendborg & Hjertemedicinsk Afdeling B, OUH
Digital Vision 3, har fokus på kompetenceudvikling, organisering og optimering af arbejdsgange til brug af sundhedsteknologi i det tværsektorielle. Der vil især være fokus på at udvikle generiske arbejdsgange og organisationsformer, der kan bruges på tværs af hospitalsafdelinger og kommuner i tæt koordination med de øvrige indsatser.
Klinisk afdeling: Geriatrisk Afdeling & Fælles Akutmodtagelse, OUH
ARMS4Elderly undersøger, hvordan beboere på plejehjem eller midlertidige pladser kan reducere unødvendige hospitalsindlægges på i tilfælde af sygdom. Vi afprøver telemedicinske løsninger i ældreplejen, der understøtter en ”hjemmeindlæggelse” af borgerne, mens de modtager deres behandling under ansvar fra hospitalet.
Klinisk afdeling: Geriatrisk Afdeling, Odense Universitetshospital
Udvikling af støtteværktøjer, der gør det muligt for patienter med lavere digitale kompetencer at deltage i virtuelle behandlingsforløb. Ved at skabe inkluderende digitale løsninger er det lykkedes at inddrage flere patienter aktivt i deres forløb og samtidig styrke sammenhængen mellem hospital og kommune.
Klinisk afdeling: Kardiologisk Ambulatorium, Medicinsk Afdeling M/FAM, OUH Svendborg
Pårørende inddrages i stuegang via video, og der udarbejdes en fælles udskrivningsplan gennem VUK. Dette sikrer, at pårørende er informeret og involveret i patientens videre forløb, og at overgangen fra hospital til hjem eller kommune bliver mere koordineret.
Klinisk afdeling: Hjertemedicinsk Afdeling B, Odense Universitetshospital
VAS gør det muligt for beboere på plejehjem at deltage i videokonsultationer direkte fra egne omgivelser. Det reducerer behovet for transport til hospitalet og giver tryghed i en sårbar gruppe. Projektet blev så succesfuldt, at det overgik til drift.
Klinisk afdeling: Medicinsk Afdeling M/FAM, OUH Svendborg Sygehus
Virtuelle fagmøder mellem hospital og kommune for at dele viden og skabe bedre sammenhæng i patientforløb. Løsningen er nu forankret i driften og bruges som en fast del af samarbejdet mellem sektorer.
Klinisk afdeling: Hjertemedicinsk Afdeling B, Odense Universitetshospital
En digital platform, der understøtter tilpassede plejeplaner for ældre med kroniske sygdomme. Setuppet muliggør koordineret og rettidig pleje på tværs af sundhedssektorer, og giver både borgere og sundhedsprofessionelle bedre overblik over opgaver, ansvar og progression i sygdomsforløbet.
Klinisk afdeling: Medicinsk Afdeling M, OUH Svendborg Sygehus
Patienter med inflammatoriske tarmsygdomme får mulighed for at tage afføringsprøver hjemme og sende resultaterne via en app til hospitalet. Det gør det nemt at overvåge sygdomsaktivitet, og sundhedspersonalet kan reagere hurtigt på forværring uden at patienten behøver møde fysisk op.
Klinisk afdeling: Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme, OUH
Projektet testede HPN-kufferten som muliggør sikker overførsel af hjemmemålinger til hospitalet, hvilket styrker behandling i eget hjem. HPN-kufferten er en teknologisk løsning, der gør det muligt for patienter at sende hjemmemålinger og andre sundhedsdata sikkert til hospitalet.
Klinisk afdeling: HPN-klinikken & Medicinsk Afdeling M/FAM, OUH Svendborg
Eksempler på forskningsprojekter
Dette projekt undersøger, hvordan diagnostisk udstyr i borgernes hjem kan støtte hurtigere og mere præcise vurderinger af akut syge ældre, hvilket kan reducere behovet for indlæggelser.
Projektansvarlig: Siri Smedemark
Ph.d.-projektet fokuserer på de økonomiske konsekvenser og fordele ved hjemmeindlæggelse, som kan aflaste hospitaler og samtidig skabe bedre patientoplevelser.
Projektansvarlig: Maja Kjær Rasmussen
Projektet udvikler digitale løsninger til rehabilitering i eget hjem for at støtte genoptræning og øge patientens selvstændighed og livskvalitet.
Projektansvarlig: Mille Nabsen
Projektet afprøver brugen af telemedicinske løsninger til sårbehandling, hvilket reducerer transport til hospitalet og sikrer mere sammenhængende patientforløb.
Projektansvarlig: Benjamin S. Rasmussen
Studiet undersøger, hvordan telemedicinske løsninger kan bruges til opfølgning og behandling af KOL-patienter, så de kan forblive hjemme længere og modtage rettidig behandling.
Projektansvarlig: Anne Sorknæs
Projektet fokuserer på at støtte forældre til for tidligt fødte børn ved hjælp af hjemmemonitorering, så familierne kan komme hjem tidligere og undgå lange hospitalsophold.
Projektansvarlig: Kristina Garne Holm
Projektet undersøger, hvordan patienter oplever brugen af videosamtaler frem for fysiske konsultationer, og hvordan dette kan forbedre patienttilfredsheden.
Projektansvarlig: Lasse Lybecker Scheel-Hincke