Videokonsultationer på Odense Universitetshospital
Brugen af videosamtaler med især ambulante patienter er støt stigende og vil med tiden få stor betydning ikke blot for patienterne, men også for sundhedspersonalet.
PROJEKTPERIODE
Start: 1. december 2022
Slut: 31. december 2023
Patienternes oplevelse af videosamtaler med hospitalet er altafgørende for udbredelsen af brugen deraf. Dels fordi tilfredshed er en forudsætning for, at patienterne på Odense Universitetshospital (OUH) vil benytte tilbuddet, dels fordi patienternes tilfredshed også har betydning for sundhedspersonalets villighed til at bruge videosamtaler.
MÅL
Det overordnede formål med projektet var at undersøge patienters oplevelse af den stigende brug af videosamtaler mellem patienter og sundhedspersonale på hospitalerne i Region Syddanmark, såvel som effekten af læringsforløbet i de kliniske afdelinger vedrørende kompetencer i videosamtaler med patienter og den kliniske effekt af patienternes deltagelse i videokonsultationer. Det var forventningen, at projektet fik belyst, hvilke hindringer der kunne være for at udbrede videosamtaler til alle patienter, inklusiv ressourcesvage personer, der kunne have behov for særlige tiltag.
Projektet består af fire arbejdspakker, hvor CIMT er ansvarlig for den ene: Undersøgelse af Patienttilfredshed, der skal undersøge patienternes oplevelse af og tilfredshed med videosamtaler med kliniske afdelinger på sygehusene i Region Syddanmark.
Undersøgelsen vil omfatte alle patienter i regionen, som i løbet af 6 måneder har gennemført videosamtaler med sundhedspersonale på hospitalerne. Undersøgelsen er baseret på eksisterende valideret spørgeskema.
PARTNERE
CIMT står for Arbejdspakke 1: Undersøgelse af Patienttilfredshed.
Center for Forskning i Patientkommunikation (CFPK) står for Arbejdspakke 2: Undersøgelse af Læringsforløb, der skal undersøge effekten af kompetenceudvikling for personalet i videosamtaler. Undersøgelsen gennemføres som et kvantitativt studie med indsamling af data fra klinisk personale, der deltager i OUH’s læringsforløb i videokonsultation.
Center for Klinisk Epidemiologi (CKE) står for Arbejdspakke 3: Undersøgelse af Registerdata, der skal undersøge implementeringen af videosamtaler i de kliniske afdelinger ved hjælp af COSMIC-registerdata.
EKSTERN FINANSIERING
Projektet er finansieret af OUH, Helsefonden og Region Syddanmarks Sundhedstjenesteforskningspulje.
Ida Wagner Josefsson
MTV-konsulent
Odense Universitetshospital, Klinisk Udvikling - Innovation, Forskning & MTV
2466 9951 iws@rsyd.dk
Kristian Kidholm
Forskningsleder, professor
Center for Innovativ Medicinsk Teknologi (CIMT). Odense Universitetshospital, Klinisk Udvikling - Innovation, Forskning & MTV
3058 6477 kristian.kidholm@rsyd.dk