Skip til primært indhold

PRO-løsning til patienter med senfølger efter kræft og kræftbehandling

Det skønnes, at mere end 50 % af kræftoverlevere i Danmark oplever én eller flere fysiske, psykiske eller sociale senfølger efter deres kræftsygdom og/eller -behandling.

PROJEKTPERIODE

Start: oktober 2023
Slut: juli 2024

For at imødekomme behovet for udredning og behandling af disse senfølger er der etableret senfølgeklinikker på fire sygehuse i Region Syddanmark. På disse klinikker indsamles patientrapporterede oplysninger (PRO) om patienternes senfølger og livskvalitet ved hjælp af PRO-løsningen ”Spørgeskema vedrørende senfølger efter kræft”, som består af det validerede spørgeskema EORTC QLQ-SURV100. Spørgeskemaet udfyldes forud for patienternes første konsultation i klinikken og anvendes til dialogstøtte i samtalen mellem patient og kliniker.

MÅL

Formålet med denne evaluering var at beskrive PRO-løsningen samt brugen af denne med udgangspunkt i patienternes og personalets oplevelser på senfølgeklinikkerne på Sygehus Sønderjylland og Odense Universitetshospital. Evalueringen er baseret på data fra interviews med patienter og personale i klinikkerne.

RESULTATER

Størstedelen af patienterne fandt spørgeskemaet nemt at udfylde og tidspunktet for udfyldelse passende. Enkelte patienter oplevede dog, at spørgeskemaet var både besværligt og følelsesmæssigt udfordrende, hovedsageligt på grund af længden samt det følelsesmæssigt og kognitivt udfordrende indhold.

Alle patienter oplevede, at spørgeskemaet indeholdt spørgsmål, som var relevante for dem og deres senfølger. Flere patienter oplevede dog også, at spørgeskemaet indeholdt irrelevante eller følsomme spørgsmål, særligt inden for emner som fertilitet, forsikringer og lån, bekymring om helbred, problemhåndtering, seksualitet og eksistentielle spørgsmål. Flere efterspurgte justeringer, der kan afkorte eller personliggøre spørgeskemaet. Både patienter og personale foreslog eksempelvis tilføjelse af baggrundsspørgsmål, gruppering af spørgsmål inden for samme emne, implementering af screeningsspørgsmål og personlige tilpasninger med udgangspunkt i faktorer som kræfttype eller alder.

På trods af spørgeskemaets omfang og relevans, oplevede både patienter og personale, at der var visse væsentlige senfølger, som spørgeskemaet ikke adresserede. Flere patienter oplevede desuden, at svarkategorierne i spørgeskemaet ikke i tilstrækkelig grad afdækkede deres situation. Personalet bør være opmærksomme på disse begrænsninger ved anvendelsen af PRO-løsningen for at sikre en omfattende og fyldestgørende vurdering af patientens tilstand.

Personalet oplevede en høj motivation for udfyldelse af spørgeskemaet blandt patienterne, hvilket også afspejledes i de høje svarprocenter i begge klinikker.

PRO-løsningen blev generelt anset som værdifuld af både patienter og personale i forbindelse med første konsultation i senfølgeklinikkerne, hvor den bidrog til bedre forberedelse for begge parter samt strukturerede og kvalificerede samtaler med øget patientinddragelse. Der er dog behov for særlig opmærksomhed på spørgeskemaets emotionelle påvirkning på patienterne, samt en grundig oplæring af personalet i brugen af PRO-løsningen for at optimere dens anvendelse.

PARTNERE

Senfølgeklinikker ved både Sygehus Sønderjylland og Odense Universitetshospital såvel som SydPRO ved Region Syddanmark deltog i evalueringen.

EKSTERN FINANSIERING

Projektet blev finansieret af Region Syddanmark.

Linda Houlind Hansen

MTV-konsulent

Odense Universitetshospital, Klinisk Udvikling - Innovation, Forskning & MTV


2023 8722
Ida Wagner Svendsen

Ida Wagner Josefsson

MTV-konsulent

Odense Universitetshospital, Klinisk Udvikling - Innovation, Forskning & MTV


2466 9951
Anne Mette Ølholm

Anne Mette Ølholm

Evalueringsansvarlig

Center for Innovativ Medicinsk Teknologi (CIMT). Odense Universitetshospital, Klinisk Udvikling - Innovation, Forskning & MTV


3046 0895
APPFWU01V