Sundhedsøkonomisk evaluering af telerehabiliteringsprogram for patienter med atrieflimren
Patienter med atrieflimren oplever symptomer som hjertebanken, træthed, brystsmerter, åndenød, søvnvanskeligheder, angst, og dertil har de øget risiko for at få blodpropper.
PROJEKTPERIODE
Start: 2023
Slut: 2025
Viden om atrieflimren bidrager til, at patienterne føler sig bedre informeret og mere involveret i håndteringen af egen sygdom. På nuværende tidspunkt findes der dog ingen rehabiliteringsprogrammer for patienter med atrieflimren.
MÅL
Projektet Future Patient har til formål at udvikle og afprøve et telerehabiliteringsprogram med udgangspunkt i hjemmesiden HjertePortalen.dk, hvor man kan sende informationer om måling af blodtryk, puls, skridt, søvn og hjerterytme fra patientens hjem.
Projektet skal blandt andet undersøge, hvorvidt telerehabilitering vil udmønte sig i en bedre livskvalitet og sygdomsforståelse hos borgere med atrieflimren og deres pårørende, samt at udforske hvordan angst og depression påvirker patienterne i deres rehabilitering. Dette undersøges i et randomiseret kontrolleret forsøg.
CIMT’s rolle er at undersøge, om det er omkostningseffektivt at tilbyde telerehabiliteringsprogrammet ved at lave en sundhedsøkonomisk evaluering af programmet. Her opgøres omkostningerne forbundet med selve telerehabiliteringsprogrammet, samt ressourceforbrug i sundhedssektoren i en 6 måneders periode efter patienten er startet i programmet. Det sammenholdes med en eventuel effekt på livskvalitet.
PARTNERE
- Viborg-, Skive & Silkeborg Sundhedscentre
- Hjerteafdelingen & Hjerteklinikken, Regionshospitalet Viborg, Skive og Silkeborg
- Hjerteforeningen
- Institut for Fotonik, Danmarks Tekniske Universitet
- Psykologisk Institut, Århus Universitet
- Laboratoriet for Velfærdsteknologi, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet (AAU)
EKSTERN FINANSIERING
I pilotfasen er projektet finansieret af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Innovationsfonden Region Midt, Animationspuljen Viborg Kommune, samt af medfinansiering fra AAU.
Projektet er i anden fase finansieret af Hjerteforeningen, Snedkermester Sophus Jacobsen og hustru Astrid Jacobsens Fond igennem Hjerteforeningen, Region Midt, samt partnerne i studiet.
Maja Kjær Rasmussen
Ph.d.-studerende
Odense Universitetshospital, Klinisk Udvikling - Innovation, Forskning & MTV
5190 0893 mkr@rsyd.dk
Kristian Kidholm
Forskningsleder, professor
Center for Innovativ Medicinsk Teknologi (CIMT). Odense Universitetshospital, Klinisk Udvikling - Innovation, Forskning & MTV
3058 6477 kristian.kidholm@rsyd.dk
Birthe Dinesen
Professor
Aalborg Universitet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
2051 5944 bid@hst.aau.dk