Telegraft

Man har indopereret kunstige blodkar i mere end 50 år, når patienter ikke selv har haft brugbare vener, fx på grund af åreknuder. Hidtil er der gjort små fremskridt inden for området for at forhindre de hyppigste og mest alvorlige komplikationer med kunstige blodkar, såsom arvæv i sting, langsom blodgennemstrømning, som ofte får venerne til at stivne, samt problemer med infektion omkring blodåren, som kan opstå selv år efter de kunstige blodkar er indsat.

Problemerne er særligt markante, når de kunstige blodkar bruges til dialyse, hvor op til 70 procent af blodkarrene lukker eller bliver inficeret inden for et år.

MÅL

TELEGRAFT (Telemonitoring of home dialysis utilising a smart biomimetic arteriovenous graft) vil udvikle en kunstig, medicinafgivende blodåre, som ved ikke at lukke eller blive inficeret skal reducere komplikationerne kraftigt, selvom de ikke helt kan udelukkes.

Blodåren udstyres med en trykmåler, der kan fjernovervåge blodgennemstrømningen og sende alarmer ved tegn på, at blodet stivner. Blodåren får også en indlejret optisk sensor, som skal opfange tegn på begyndende betændelse.

I dag opdages komplikationer først, når det er for sent, men med den kunstige blodåres telemonitorering vil der være tidlig advarsel, så der kan foretages rettelser, inden der opstår problemer. Det er en helt ny tilgang, som har et enormt potentiale til at reducere både patienternes lidelse og omkostningerne ved sundhedsvæsenet.

Den kunstige blodåre kan gøre dialyse mere sikkert og hurtigere, og hvis projektet lykkes med udvikling af åren, vil dialysepatienter på længere sigt kunne gøre brug af hjemmedialyse og dermed spare tid på at rejse frem og tilbage til hospitalet 2-3 gange om ugen. Teknologien vil også nemt og hurtigt kunne bruges til blandt andet bypassoperationer.

PROJEKTPERIODE

Start: 2022
Slut: 2026

MERE INFO

Når TELEGRAFT er færdigudviklet og har gennemgået dyreforsøg, vil det blive testet i et internationalt studie med deltagere fra Danmark, Sverige, Litauen, Tyskland og Spanien.

PARTNERE

Projektet administreres og koordineres af OUH og Syddansk Universitet (SDU).

Derudover er Verigraft, Biomodics, Leibniz Institute of Photonic Technology, Aston University såvel som BMD Software samarbejdspartnere på projektet.

EKSTERN FINANSIERING

Projektet finansieres af den britiske regering, OUH og SDU. Dertil har projektet fået bevilliget 40 millioner kr. af EU.

KONTAKT

Kristian Kidholm

Kristian Kidholm

Forskningsleder, professor | (+45) 3058 6477 | [email protected]