Digital Vision
Odense Universitetshospital (OUH) har i mange år arbejdet med innovation og digitalisering i forskelligt omfang og i forskellige tempi, men ingen steder kender vi udbyttet og mulige synergieffekter af en gennemgribende omstilling til digitale arbejdsgange.
Derfor søsatte hospitalet forsknings- og innovationsprojektet Digital Vision. Digital Vision sætter turbo på digitaliseringen på én afdeling for at kunne se synergieffekterne af en høj grad af digitalisering, hvor systemerne spiller sammen. Hidtil har innovation og digitalisering oftest taget udgangspunkt i en løsning, som rulles ud på mange afdelinger uden særlige hensyn til den afdelingsspecifikke kontekst eller øvrige aktiviteter på afdelingen.
Afdelingens relationer og sammenhæng med andre afdelinger og primærsektoren afdækkes og inddrages i projektet, fordi det ikke er tilstrækkeligt at være digital i én enkelt afdeling, hvis det giver dobbelt administration, fordi ens samarbejdspartnere ikke er digitale.
MÅL
Målet med Digital Vision er at sikre glidende arbejdsgange, frigøre tid til patienterne og smidiggøre patientforløb på afdelingen. Digital Vision skal forberede afdelingen til Nyt OUH (det nye supersygehus i Odense) og skabe en model for en lignende omstilling af hospitalets andre afdelinger.
PROJEKTETS OPBYGNING
Da projektets ambitioner er meget omfattende, har der været flere faser undervejs.
Første fase kortlagde afdelingens processer og arbejdsflow samt brugen af teknologi i både patientforløb og interne processer. Fokus var både at finde eksisterende IT-løsninger, der ikke blev udnyttet til fulde eller endda var skyld i problemer og irritation i hverdagen samt de områder, hvor nye digitale løsninger kunne hjælpe fx i forhold til samarbejde med andre afdelinger omkring patientflows.
Anden fase satte fokus på problemområderne og forbedrede brugen af de eksisterende løsninger. Samtidig blev næste fase med afprøvning af helt nye systemer forberedt rundt om på afdelingens afsnit.
Tredje og sidste fase testede over 20 digitale løsninger. Det var teknologier, der allerede var i gang andre steder på OUH, men også afprøvning af en lang række nye digitale løsninger.
Sideløbende med implementering og afprøvning af de mange digitale løsninger, er der løbende blevet evalueret på de enkelte tiltag, og afslutningsvis laves også en samlet evaluering af projektets effekt for afdelingens personale og patienter. Den afsluttende, forskningsbaserede evaluering er endnu ikke publiceret.
Projektets faser:
RESULTATER
Projektet har gennemført en række forbedringsprocesser vedrørende kendte teknologier og igangsat afprøvning af en stribe nye digitale løsninger. Klik på en titel nedenfor for at læse mere.
I december 2019 fik endoskopiafsnittet også mobiltelefoner og adgang til de mobile systemer. I dag får alle medarbejdere på OUH et særligt OUH-cover med navnetræk, hvis de får udleveret en iPhone.
Efter en proces omkring muligheder og ønsker til systemet, blev skærmen flyttet til et mere synligt sted, og der kom styr på indholdet og visningen på skærmen, så personalet kan få værdifuld information fra systemet.
Processen har ført til identifikation af flere flows/aktiviteter, der med fordel vil kunne implementeres i Cetrea, og der er indkøbt flere skærme til ophæng rundt om på afdelingen, bl.a. i rummet til lægekonferencer, hos koordinatoren samt til patienterne, så de nemt kan se, hvilke medarbejdere der er på arbejde. Ved sidstnævnte mulighed kan spares en arbejdsgang med at opdatere det whiteboard, der ellers har vist overblikket over medarbejdere og dermed sikre mere tidstro information til de indlagte patienter.
Cetrea er nu også blevet tilgængeligt på de nye mobiltelefoner på afdelingen, så personalet har nem adgang til information også når de ikke er i nærheden af en af de store skærme eller har adgang til en computer.
Siden januar 2020 har sengeafsnittet testet Measurelet Scale, der består af en vægt integreret med en tablet, så patienterne nu selv kan tage del i behandlingen. Det er både mere effektivt og mere behageligt end den hidtidige løsning, hvor patienten bar bækken med indhold fra toilettet til vejning i et andet lokale, og sygeplejersken efterfølgende skulle veje og beskrive bækkenets indhold.
Patienterne ved endoskopien får udleveret en brik ved ankomst, og fra sin smartphone kan sygeplejersken skrive besked til patienten, når stuen er klar. På den måde kan patienterne bevæge sig rundt i stedet for at stuve sig sammen i venteværelset, og sygeplejerskerne sparer tid, fordi de ikke behøver hente patienterne.
Når man kan øve sig i et virtuelt 3D-miljø kan man genopfriske og afprøve sondeanlæggelse igen og igen og uden konsekvenser, hvis man begår fejl. Det giver tryghed for både sundhedspersonale og patienter. Projektet blev finansieret af EU som en del af OPI (Offentlig-Privat Innovation).
Efter projektets afslutning fastholdt virksomheden og afdelingen dialogen, og virksomheden fortsatte udviklingen af løsningen, som Afd. S købte i foråret 2022 og i dag bruger til træning af sondeanlæggelse og andre procedurer.
Sikker Sundhedsdata fra Patient til Personale (SSPP) skulle muliggøre, at data blev sendt sikkert fra patienternes hjemmemålingsudstyr til hospitalspersonalet samt gøre det let for personalet at tilgå data i forbindelse med konsultationer via video.
Projektet blev finansieret af Sundheds- og Ældreministeriet. Det var et samarbejde mellem HPN-klinikken på Afd. S og Medicinsk afdeling M/FAM på Svendborg Sygehus. På Afd. S oplevede de mange tekniske problemer, men på M/FAM i Svendborg var projektet vellykket, og både patienter, personale og hospitalets ledelse ønskede at fortsætte med at benytte løsningen efterfølgende.
Læs mere om Sikker Sundhedsdata fra Patient til Personale her.
Med CalproSmart hjemmetestkit kunne patienten selv udføre prøven derhjemme og aflæse prøvens værdier på sin mobiltelefon. Projektet ville udvikle en sikker dataintegration, så målingerne via app’en Mit Sygehus kunne overføres til den elektroniske patientjournal og derved spare patienterne for ubehaget og spildtiden ved at skulle aflevere afføringsprøve.
Projektet modtog 75.000 kr. fra OUH’s Innovationspulje og 100.000 kr. fra Beckettfonden.
Evaluering af projektet viste gode resultater, og patienterne var positive over at få mere fleksibilitet i deres liv med sygdommen. Der var dog behov for forbedringer af vejledningen, ligesom patienterne skal informeres bedre om, hvordan de skal forholde sig til prøvens resultater.
Projektet på sengeafsnittet på Afd. S ville udvikle et digitalt værktøj, som ved hjælp af lyd kan differentiere mellem kliniske og tekniske alarmer, så sundhedspersonalet kan høre på lyden, om de skal reagere straks eller kan færdiggøre det, de er i gang med. Alarmsystemet skulle gøre det muligt at skrue ned for lyd og lys på udstyr på stuerne og derved give mere ro til patienter og pårørende.
Systemet fungerede dog ikke i praksis på afdelingen.
Med Digitalt Plejekald kan patienten lave specifikke kald via en tablet ved sengen og med det samme få besked om, at kaldet er blevet hørt. Det er især en fordel ved isolationsstuer, men vil også være en fordel på almindelige sengeafsnit, da det giver patienten større tryghed og personalet færre afbrydelser.
Digitalt plejekald har fået 246.000 kr. fra OUH’s Innovationspulje. Det er sat i gang på sengeafsnittet samt på Medicinsk Kardiologisk afdeling i Svendborg.
Den virtuelle oplæring skal gøre sundhedspersonalet trygge ved at passe smittespredende patienter og sikre, at procedurerne overholdes.

PROJEKTPERIODE
Start: Januar 2019
Slut: December 2021
MERE INFO
Digital Vision blev gennemført på Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme S på OUH i perioden 2019-2021.
- Afdelingen for Medicinske Mavetarmsygdomme S
- Klinisk Udvikling – Innovation & MTV, Center for Innovativ Medicinsk Teknologi
- Klinisk IT
- Økonomi og Planlægning
FINANSIERING
OUH har afsat 4.500.000 kr. til projektet, og der er undervejs i projektet fundet et tilsvarende beløb via eksterne fonde til gennemførelse af delprojekterne.