Telemedicin for forældre til for tidligt fødte børn

Videokonference med sygeplejerske front

I 2014 var over 200 for tidligt fødte børn og deres mødre indlagt i længere tid på neonatalafdelingen på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital i Odense. Nuværende praksis er, at for tidligt fødte børn kan komme hjem, når barnet kan spise ved bryst eller flaske og tage på i vægt uden supplerende ernæring fra sonde. Det sker omkring den oprindelige termin.

For mange af familierne betyder det, at de har svært ved at etablere sig som familie, da barnets far ikke kan være indlagt, og de ikke er i vante rammer. Uroen ved at være indlagt og væk hjemmefra kan også betyde, at der er problemer med at komme i gang med amning og at få den nødvendige søvn. Og hvis der er andre børn i familien, er det ofte svært at få hverdagen til at hænge sammen og at få en god start på familielivet med den lille ny.

MÅL

Forskningsprojektet skulle undersøge, om det er muligt at sende mor og barn tidligere hjem fra hospitalet med en telemedicinsk løsning, så de stadig kan have tæt kontakt til personalet på hospitalet.

I projektet blev familierne udskrevet tidligere og fik derefter støtte fra personalet på neonatal-afdelingen via en iPad, som hospitalet udleverede. På iPad’en lå app’en Mit Sygehus, som indeholder informationer om pleje af et for tidligt født barn samt muligheden for at kommunikere med afdelingen via tekstbeskeder, billeder og videoopkald.

RESULTATER

Forskningsprojektet har vist rigtig gode resultater. Over 90 børn og familier har været indlagt hjemme med telemedicin. Familierne var glade for tilbuddet, fordi de fik en mere rolig start, men stadig havde adgang til den professionelle hjælp fra hospitalet.

I snit varer hjemmeindlæggelsen ca. 19 dage, og løsningen har vist sig at kunne skære 4-10 dage af den samlede indlæggelsestid for de for tidligt fødte børn og deres forældre. Det er en gevinst for både familierne og hospitalet.

EVALUERING

CIMT har lavet en økonomisk analyse af forskellen mellem for tidligt fødte børn der har fået telemedicin og en historisk kontrol-gruppe der har været indlagt. Der er desuden lavet analyse på det kliniske, patientperspektivet og de organisatoriske aspekter. Den økonomiske analyse er lavet med hospitalet som perspektiv og søges udgivet som videnskabelig artikel.

 

Jane Clemensen
Maja Kjær Rasmussen

DATO

Start: 2014
Slut: september 2017

LÆS MERE

Se indslag fra DR Nyhederne om projektet

Projektet var et ph.d.-projekt af Kristina Garne Holm. Skriv til Kristina Garne Holm eller besøg Kristinas profil på LinkedIn.

EKSTERN FINANSIERING

, , , , ,

Forskningsprojektet er støttet af Region Syddanmark, Syddansk Universitet, H.C. Andersen Børne- og Ungehospital i Odense, Helsefonden, Aase og Ejner Danielsens Fond og OUH’s Frie Forskningsmidler.

KONTAKT

Jane Clemensen

Jane Clemensen

Klinisk forskningsleder | (+45) 3057 6717 | [email protected]

Maja Kjær Rasmussen

Maja Kjær Rasmussen

HTA consultant | (+45) 23 60 46 69 | [email protected]