HandMate – Hånddesinfektion på en ny måde

Handmate

Sygehuserhvervede infektioner er et verdensomspændende problem, som resulterer i øget sygelighed, forlænget indlæggelse og i værste tilfælde død. Danmark oplever hvert år ca. 60.000 sygehuserhvervede infektioner om året (Statens Serum Institut, 2015). For at imødekomme disse problemer, er projektet HandMate blevet igangsat.

God håndhygiejne er den vigtigste faktor til forebyggelse af sygehuserhvervede infektioner, og der er derfor behov for høj kvalitet i håndhygiejnen blandt det sundhedsfaglige personale, patienterne og de pårørende på danske sygehuse.

MÅL

Projektet havde som mål at udvikle en intelligent robot (HandMate), der kan forbedre håndhygiejnen på hospitalerne. Med en hånddesinfektionsrobot ville man sikre, at håndspritten bliver fordelt bedre på hånd og håndled end ved manuel påføring. Det skulle medvirke til at reducere antallet af sygehuserhvervede infektioner.

RESULTATER

Projektgruppen fremstillede den første prototype af en robot, som vha. spraydyser fordelte håndsprit på hænder og håndled. Indledende forsøg med robotten viste, at spraydyserne i robotten fordelte håndspritten mere effektivt end eksisterende metoder.

I efteråret 2013 blev robotten testet og evalueret via en Medicinsk Teknologivurdering (MTV) på OUH. Resultaterne var så positive, at de tre idémænd bag robotten oprettede et firma for at arbejde videre med projektet. Firmaet hedder Wellfaremedico, og robotten har fået navnet HandMate.

Efter det indledende udviklingsprojekt, fortsatte Region Syddanmark og regionens Vækstforum med at støtte udviklingen af robotten, nu gennem et OPI-projekt med Wellfaremedico.

Rikke Lyngholm Hansen-Christensen

PROJEKTPERIODE

Start: september 2012
Slut: september 2013

LÆS MERE

Læs mere på projektets officielle hjemmeside

Logo for Handmate: a hand to disinfection

EKSTERN FINANSIERING

,

KONTAKT

Rikke Lyngholm Christensen

Rikke Lyngholm Christensen

Daglig leder | (+45) 2462 9727 | [email protected]