HandMate – Hånddesinfektion på en ny måde

Handmate

Sygehuserhvervede infektioner er et verdensomspændende problem, som resulterer i øget sygelighed, forlænget indlæggelse og i værste tilfælde død. Danmark oplever hvert år ca. 60.000 sygehuserhvervede infektioner om året (Statens Serum Institut, 2015).

God håndhygiejne er den vigtigste faktor til forebyggelse af sygehuserhvervede infektioner, og der er derfor behov for høj kvalitet i håndhygiejnen blandt det sundhedsfaglige personale, patienterne og de pårørende på danske sygehuse.

MÅL

Projektet havde som mål at udvikle en intelligent robot, der kan forbedre håndhygiejnen på hospitalerne. Med en hånddesinfektionsrobot ville man sikre, at håndspritten bliver fordelt bedre på hånd og håndled end ved manuel påføring. Det skulle medvirke til at reducere antallet af sygehuserhvervede infektioner.

RESULTATER

Projektgruppen fremstillede den første prototype af en robot, som vha. spraydyser fordelte håndsprit på hænder og håndled. Indledende forsøg med robotten viste, at spraydyserne i robotten fordelte håndspritten mere effektivt end eksisterende metoder.

I efteråret 2013 blev robotten testet og evalueret via en Medicinsk Teknologivurdering (MTV) på OUH. Resultaterne var så positive, at de tre idémænd bag robotten oprettede et firma for at arbejde videre med projektet. Firmaet hedder Wellfaremedico, og robotten har fået navnet HandMate.

Efter det indledende udviklingsprojekt, fortsatte Region Syddanmark og regionens Vækstforum med at støtte udviklingen af robotten, nu gennem et OPI-projekt med Wellfaremedico.

Rikke Lyngholm Hansen-Christensen

DATO

Start: september 2012
Slut: september 2013

{:da}HandMate – Hånddesinfektion på en ny måde{:}{:gb}Handmate - Hand desinfection in a new way{:}

PARTNERE

EKSTERN FINANSIERING

KONTAKT

Rikke Lyngholm Hansen-Christensen

Rikke Lyngholm Hansen-Christensen

Innovationskonsulent | (+45) 2462 9727) | [email protected] | Barsel til medio 2018