Evaluering: Topmadras forebygger lige så godt som vekseltryksmadras

Den rigtige topmadras kan forebygge tryksår lige så godt som en vekseltrykmadras. Samtidig er topmadrassen i mange tilfælde både billigere og bedre for patienten. Evalueringen har ført til, at de nye topmadrasser nu indkøbes til hele OUH.

I mange år har valget stået mellem standardmadrassen eller vekseltrykmadrassen, når en patient på OUH var i risiko for at få tryksår. Men på Geriatrisk Afdeling G og Ortopædkirurgisk Afdeling O i Odense har de med succes prøvet at skifte tryksårsmadrasserne ud med en ny form for topmadras.

– Vi har afprøvet, hvad der skete ved at flytte patienterne på vekseltrykmadrasser over på en standardmadras med en god topmadras. Resultatet var, at der ikke kom flere tryksår blandt patienterne, når blot de fik en topmadras. Samtidig har det vist sig at være en bedre løsning for de patienter, der stadig kan bevæge sig lidt, fortæller Mette Bøg Horup, projektleder i Center for Innovativ Medicinsk Teknologi (CIMT).

Løsningen skal derfor udbredes på hele OUH, som i dag bruger cirka 200 vekseltrykmadrasser i døgnet. Her kan ca. en tredjedel ifølge projektets resultater erstattes med topmadrasser, hvilket vil spare 1,9-2,6 mio. kr. over en periode på fire år.

Patienterne kan selv mere på topmadrassen
Den nye løsning handler dog ikke kun om økonomi, men i høj grad også om patienternes komfort. Det er nemlig rigtig svært selv at flytte på sig på en vekseltrykmadras, så de nye topmadrasser gør det nemmere for patienterne selv at bevæge sig.

– Alle patienterne sagde, at de foretrak at ligge på topmadras frem for vekseltrykmadras, når vi spurgte dem ved interview.Vi oplever faktisk, at patienter, der ellers virkede immobile, bliver meget mere rørige på topmadrassen, fortæller tryksårssygeplejerske Åse Fremmelevholm og fortsætter:

– Derfor er topmadrassen en klar fordel for de patienter, der kan lidt selv, fordi vekseltrykmadrassen typisk nedsætter deres mobilitet – og så slipper patienten også fra larmen fra vekseltrykmadrassen. Så topmadrasser er faktisk et bedre valg for rigtigt mange patienter. Det er kun de totalt immobile, der slet ikke kan vende sig ved egen hjælp, der skal have en vekseltrykmadras.